Waarom hulp vragen zo moeilijk is

Dat het voor veel mensen moeilijk is om hulp te vragen is duidelijk. Maar waarom eigenlijk?
Je kunt niet alles in je eentje oplossen en dat hoeft ook niet.

Hou er rekening mee dat hoe langer je het vragen om hulp uitstelt, hoe langer je (over)belast wordt, hoe langer je je eenzaam en alleen op de wereld voelt en hoe meer een gevoel van wanhoop en hulpeloosheid kan toenemen. Niet bevorderlijk voor je mentaal welzijn dus. En bekijk het ook eens van een andere kant, als een ander in eenzelfde situatie om hulp vraagt, beoordeel jij hem of haar dan ook zo kritisch? Of vind je dat dan weer wél normaal?

Helpende gedachten om toch hulp te vragen of te aanvaarden:

“Het is OK om hulp te vragen of te aanvaarden. Dit betekent niet dat ik plots alles uit handen hoef te geven. Ik kan perfect én op bepaalde vlakken hulp vragen én mijn zelfstandigheid behouden.”

“Hulp vragen doen anderen ook, je kan nu eenmaal niet alles in je eentje doen.” (ook al zou ik dat wel willen)

“Zelfs de sterkste van de groep, de meest stabiele rots in de branding heeft ook wel eens hulp nodig of een schouder om op te leunen. Dat heeft niets te maken met zwakte, maar met menselijkheid.”

“Ik ben misschien bang om hulp te vragen omdat ik anderen niet tot last wil zijn. Maar de ander kan ook gerust “nee” zeggen als hij of zij me die hulp niet kan of wil geven.”

“Ik hoef me niet te schamen als ik hulp vraag of aanvaard. Iedereen vraagt wel eens hulp en dat is OK, het hoort erbij. Daarnaast kan het net gezellig zijn en de band met anderen aanhalen als je samen ergens mee bezig bent.”

“Het is niet omdat ik af en toe eens hulp vraag, dat ik plots een zeurpiet of zwakkeling ben. Ik hoef dit niet zo zwart-wit te bekijken.”

“Het kan voor de ander net een compliment betekenen dat ik hem/haar om hulp vraag. Dit betekent dat ik zijn/haar inzicht en capaciteiten zie en waardeer.”

“Als iemand me nog eens hulp aanbiedt, zeg ik gewoon “Ja” ook al denk ik “Neenee, het lukt me wel.” En dan laat ik het gewoon op me afkomen en zie ik wat het me brengt.”

Probeer het eens uit en laat je verrassen!

Veel Click Vrijwilligers zouden je dolgraag willen helpen.

Post Author: Click Vrijwilligers